Röksignaler från en skyttegrav, eller: Det kanske är jag som har fel

Jag har länge gått och skrivit på en text till det här lilla utrymmet på wörld wide web. Min text skulle handla om varför det är rätt att inte äta kött. Varför fler borde göra som jag gör. Jag hade tänkt skriva om antibiotika, om djurens lidande, om hälsoeffekter, om koldioxidutsläpp.

Kort sagt planerade jag att gräva en djupare skyttegrav.

För visst är det så att jag mer och mer läser nyheter som förklarar varför jag har rätt. Varje gång det poppar upp en ny artikel om hur en komamma gråter när hennes kobarn blir taget från henne väcks både empati och känslan av frustration hos mig. Varför gör inte fler som jag gör och hjälper till att undvika den här tragedin?

Det var väl därför jag inte kunde förutse de stora politiska händelserna under förra året. När C berättade för mig att Storbritannien skulle ha folkomröstning om att träda ur EU fnös jag. Vilket larv. Självklart skulle det aldrig bli något ja. När C väckte mig i november och sa att Trump vunnit var jag så övertygad att hon skämtade att hon fick hämta sin dator och ge den till mig i sängen för att övertyga mig.

Nu i efterhand ser jag att det är självklart att jag blivit förvånad. Jag läser ju bara texter av personer som tycker som jag.

Därför ska jag nu försöka zagga istället för att fortsätta zigga.

Jag ska skriva om varför jag har fel istället för varför jag har rätt.

Om att inte äta kött, då.

* * *

Ett par spelregler:

Jag kommer inte skriva ned argument jag inte tror på. Dels vill jag inte vilseleda er och dels känns det intellektuellt oärligt.

För att det här ska bli meningsfullt ska jag enbart lista argument som är rationella och där jag ger mina meningsmotståndare poäng.

Du kommer alltså inte läsa något om proteinbrist, om östrogen, om sojaproduktion, om att svenska djur faktiskt har det bra, om att de öppna landskapen kommer växa igen, om att svenska bönder kommer bli hemlösa eller om att växter har känslor här. Det är argument som faller vid en enkel granskning.

Det här ska vara en genuint skriven text.

Låt oss börja. Detta är de rationella argument för köttätande som jag hittills hittat.

* * *

Argument 1: Gränsdragningen är godtycklig.

Att vara vegetarian är en ganska bisarr diet. Vadå, du kan absolut inte äta hundra gram lax, men du sätter gärna i dig en mozzarellapizza? Mjölkproduktionen i Tyskland är inte särskilt mer kumbaya än fiskproduktionen i Sverige. Visst, man skjuter inte av mjölkkorna dag ett. Men du kan hoppa upp och sätta dig på att de får plocka ner skylten långt innan de levt ut sitt naturliga liv,  och att arbetsmiljön utan överdrift kan jämföras med Birkenau.

Att vara vegan är inte en lösning på det här problemet. Vid produktionen av växtbaserade livsmedel far både djur och människor illa till höger och vänster. Var du än drar gränsen blir den godtycklig.

George Carlin sammanfattade det så här: alla som kör snabbare än mig är maniska, alla som kör långsammare än mig är idioter. På samma sätt tänker en vegan att vegetarianer är femtekolonnare, och att de som bara äter fallfrukt sitter på lite väl höga hästar.

Om nu gränsdragningen är godtycklig, var ska du dra den? Blir den rimlig just där du sätter den? Kom ihåg att nästan alla vi känner har sina gränser. De är bara på olika ställen.

Argument 2: Ansvaret ligger inte hos konsumenten

Om vi är överens om att djuren ska ha drägliga liv borde vi lagstadga om det. Vi borde rösta på ett parti som kräver att alla djur borde få gå ute så mycket de vill, ska slippa bli inseminerade, ska få vara med sina barn så länge de önskar. Det är ingen förändring vi ska försöka få till via konsumtion.

Argument 3: Att konsumera är inte att stödja

Att jag köper en iPhone betyder nödvändigtvis inte att jag stödjer barnarbete. I så fall stödjer varje modern människa de mest brutala villkor genom vad vi handlar. Jag vet inte – det förfaller bara vara en för hög ribba att vi, vid alla tillfällen, ska veta exakt hur produktionen av våra varor gått till och att vi genom att betala för dem 100% backar den produktionsmetoden. Vi är bara människor och har mycket att tänka på. Igen, om vi ska få till förändringar i både djurhållning och mänskliga rättigheter kanske inte shopping är den mest effektiva metoden.

Argument 4: Det finns bättre sätt att skapa gott

Vi har en begränsad mängd energi. Jag tycker numera att det är enkelt att vara vegetarian (”en vegetarisk pizza, tack”) men i början var det fan jobbigt. Inte för att jag inte visste hur man gjorde, utan för att jag saknade smaken av kött. Det kändes som att något fattades. Det tog energi från mig att göra det rätta.

Om man nu ska spendera energi på att göra gott för världen är det inte säkert att utesluta kött ur sin kost är det smartaste. Ponera att du istället lägger den energin på att skapa kött som går att odla fram, både billigare och säkrare. Nog skulle det på sikt skapa mindre lidande för djuren på sikt?

Argument 5: Lidande existerar inte

Lidande är bara atomer som byter plats. Input och output. Kemiska signaler. Det är inget att bry sig om. (Det här argumentet skapar ganska mycket trubbel i andra moraliska frågor, men om man har den hållningen har man ju rätt i att det inte tjänar något till att undvika kött.)

Argument 6: Människan är menad att dominera planeten

Det verkar som vi är Tellus hittills mest effektiva skapelse. Kanske är allt i sin ordning när vi förslavar arter som inte har vår förmåga att kommunicera och samarbeta. (Det här argumentet kan precis som argument 5 bli problematiskt om man applicerar det bredare. Dessutom förstår jag inte riktigt hur ”förmåga att samarbeta” ska översättas till ”rätt att göra våld på”, men om man äger den hållningen – av religiösa skäl, kanske? – är detta ett rationellt argument.)

* * *

Det är vad jag har hittills.

Inget av argumenten får mig att vilja börja äta kött igen. Därför skulle man kunna kalla övningen misslyckad. Men … jag tror ändå det är hälsosamt att försöka ta en ärlig titt på sina värderingar med jämna mellanrum. Om inte annat blir man mer ödmjuk. Kanske utvecklas man också fortare. Eller slipper lite frustration över att alla inte delar ens övertygelser.

Det var ju intellektuell nyfikenhet och flexibilitet som gjorde att jag gick från att håna vegetarianer till att sluta äta kött. Jag vill behålla de här egenskaperna, även när det kräver att jag ifrågasätter värderingar som sitter djupt.

Nästa vecka kommer handla om tusen anledningar att dricka riktigt mycket sprit. Häj.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *