Pärlemor (novell)

Sommaren 2013 läste jag Brandon Sanderson och Cormac McCarthy parallellt. Det har aldrig varit tydligare hur lite kärlek språk, miljö och karaktär får i fantasyromaner. Varför kan man inte skriva fantasy som Cormac McCarthy skriver?

Jag hade precis fått hem en skrivmaskin (R.I.P) och satte mig ner för att testa. En text som inte skulle skumläsas. En text där språket fick komma till liv. Fantasy där magi var magiskt, där inte allt förklarades. Kött och blod.

Novellen förtjänar – av ovanstående skäl – att läsas utskriven. Våra skärmar uppmuntrar till multitasking och hastigt läsande. Det här är papper och bläck, långsamhet.

Jag säger att det är en novell av ren feghet – egentligen känns det som en första tiondel av något större.

Men är texten värd att bygga vidare på? Det vore superkul att höra era tankar i kommentarsfältet nedan.

Pärlemor (PDF)

7 reaktion på “Pärlemor (novell)

 1. Beatrice

  Kunde inte sluta läsa, och kände mig lite smått snopen när berättelsen tog slut. Helt fantastiskt skrivet. Definitivt värd att fortsätta på.

  Svara
 2. Gabriel

  Fantasyförfattare som med omsorg väljer sina ord tillhör, som du säger, tyvärr inte vanligheten. De få som faktiskt författar med vikt, inte bara lagd på att förtälja ett öde i en fantastisk värld utan, även på hur det förtäljs, ovanligheten.
  Novellen är vackert skriven, egen, och berättelsen har liv, den tillhör ovanligheten. Jag blev fångad och hade fortsatt läsa om inte texten tagit slut.
  Så skriv, jag ser fram emot den tryckt och inbunden, likt en svensk klassiker med sprättade blad.

  Svara
 3. Fredd

  Åter igen förvånar du mig med djup och liv i ditt skrivande. Tog mig tillbaka till stigarna och lederna i skogen nära mitt hem i Dalarna. Nostalgist. Skriv mer. Ge mig en bok att hålla i. Den världen du har i ditt huvud känns som något nytt. Inte nyskapande i sig men sättet det utförs på. Med mystiken och stämningen. Mer sånt här. Kör på för fan.

  Svara
 4. Jenny

  Jag håller med. Vackert, något som drar i sinnet. Skriv gärna mer. Jag vore inte blyg för att äga och läsa en bok av dig.

  Svara
 5. Sweet Jeff

  Finns det en chans att du har skrivit klart hela skiten nu, två år sedan du postade detta inlägg? Skulle gärna vilja läsa hela berättelsen i sin helhet, är ett otroligt stort fan av fantasy-noveller.

  Svara
  1. Mattis Inläggsförfattare

   Jag har inte skrivit klart hela skiten. Jag har försökt. Upprepade gånger.

   Kanske felar det för att jag väntade för länge. Eller för att dess rätta form är denna novell. (Googla ”Mieville intuit quiddity”) Eller kanske för att jag försökt för lite.

   Har knappt skrivit alls senaste halvåret. Det finns dock en helt annan novell som är redo för publicering här på lilla webben. Alltid något.

   Tack för att du kommenterar – det är kul att veta att någon läser :)

   /Mattis

   Svara
 6. Rikard

  Efter de första två sidorna var jag helt fast, och det var länge sen det hände, länge sen jag kände faktisk läsglädje.
  Härligt att se att någon vågar låta det mystiska och magiska vara oförklarat, har saknat det i den resterande vågen av berättelser som förklaras innan och utan.
  Tack.

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *