En del av lösningen (1)

 1. Skogarna brinner. Haven surnar. Resurserna blir färre och människor tvingas fly.
 2. Klimatförändringarna är inte orsakade av någon annan. De är orsakade av oss. Dig och mig. Det är vi som får skogarna att brinna och människor att fly.
 3. Det här händer nu. Inte om femtio år. Nu.
 4. Antingen är jag en del av problemet (orsakar situationen) eller en del av lösningen (försöker förbättra situationen). Det kanske känns som jag inte är en del av problemet, eftersom jag gör som alla andra. Men det är just eftersom alla gör små, dumma, saker som det blir ett stort problem.
 5. Mänskligheten kommer att ställa om till ett hållbart sätt att leva. Förr eller senare. Det ingår i begreppet ohållbart att det inte kan vara för evigt. Frågan är bara om vi ska anpassa oss tidigt eller sent.
 6. Ju längre tid vi väntar på den perfekta tekniska lösningen – som ska låta oss leva som vi gör utan att ändra något – desto fler hinner drunkna och tvingas på flykt.
 7. Vi kan anpassa oss av medmänskliga skäl, men vi kan också göra det av egoistiska skäl. Vi kommer påverkas när planeten blir varmare och resurserna färre. Krig startas när grupper av människor tävlar om resurser. Har vi resurser och en annan grupp inte har det kommer det få konsekvenser.
 8. Vi är beroende av naturen, inte tvärtom.
 9. Vi är bara ansvariga för det vi påverkar. Om jag lever utan att påverka någon annan är jag inte ansvarig för dem. De flesta av oss påverkar människor, naturen och djur på andra sidan jorden.
 10. Människor vill väl, men har begränsat med energi och resurser. Dessa prioriteras till den närmsta familjen och den egna situationen.
 11. Människor vill väl, men ser inte sitt ansvar i det som sker.
 12. Människor vill väl, men överskattar sina få anpassningar. Vi misstar lätt ”att göra något” för att ”göra tillräckligt.” Att sopsortera och försöka köpa svenskt är inte tillräckligt.
 13. Nuvarande förändringar sker för långsamt för problemet. Vi behöver göra radikala förändringar, och göra dem nu.
 14. Vi kan inte vänta på en politisk lösning. Eftersom mer än hälften av invånarna tycker att staten inte ska reglera t.ex. köttkonsumtion, hur mycket bil man får åka, etc., är det upp till oss individer själva att göra den förändringen.
  Exempel:
  None of the country commitments to last year’s Paris agreement were conceived with an overall carbon budget in mind. In fact, even if governments follow through on their promises, it’s likely emissions will go well beyond the two degree threshold. (1)
 15. I vårt käbbel om vad som är rätt och fel brinner planeten sakta upp. Nu är det dags att agera. Låt oss ha diskussionen om den optimala lösningen parallellt med att göra faktiska förändringar i våra liv.
 16. Våra individuella handlingar har, var för sig, en liten påverkan. Vi behöver skapa ett positivt momentum för att göra positiva, stora, individuella handlingar – på stor skala.
 17. Vi bör hålla oss själva ansvariga, för det är vi.
 18. Vi bör hålla varandra ansvariga, för det är vi.

(1) http://www.fastcoexist.com/3059554/unless-corporate-climate-commitments-are-science-based-theyre-just-marketing

En reaktion på “En del av lösningen (1)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *